Logo_bujin1

Ekte selvforsvar – Dynamisk tradisjon – Endeløs utvikling

"These are the real weapons of ninjutsu. Everything becomes a weapon. Don't use a complicated (難しい) weapon. Use whatever is around you." -Hatsumi Masaaki

Våpen og redskaper i Bujinkan Budo Taijutsu

Ofte stilte spørsmål »
Praktisk info

Redskaper - En forlengelse av kroppen

Om Ninjutsu er kjent for en spesifikk ting så er det kanskje bruken av ukonvensjonelle redskaper, for eksempel ninjasverd (Ninja-tô), kastestjerner (shuriken), blindepulver (metsubishi) og andre skjulte våpen. Bujinkan Budo Taijutsu har alle disse, men de står kun for en liten del av hva kampsporten inneholder. Vi bruker ikke så veldig mye av treningstiden på å øve med kastestjerner, da det hele bygger på kroppskontroll («taijutsu») uansett. Som nybegynner starter man sin læring om redskaper gjennom unnvikelse («tai sabaki»), og jobber seg etter hvert opp til å effektivt kunne bruke for eksempel staver, tresverd («bokken») og andre spesialistvåpen selv.
 
Alle våpen har sine fordeler å ulemper. Når sist ble du angrepet med ett «ninjasverd»?  Om du ikke har vært på trening hos oss før, eller vært utrolig uheldig, så er vel «aldri» ett passende svar. Dette betyr ikke at læren om disse redskapene er helt unyttig. Ett kosteskaft kan brukes som en Bo-stav å holde en motstander på avstand. Kunsten å unngå sverd i forskjellige størrelser kan tilpasses til en angrepsmann med en knust flaske eller kniv. Ninjutsu har også noe å lære deg her, uansett situasjon, så handler det om å øke din egen mulighet for overlevelse.
 
Under vil du se brorparten av de våpen vi jobber med, fordyper oss i og lærer å håndtere.  Samt vil du ha muligheten til å lese litt om de (men det er helt okay å bare kikke på bildene også). Når vi trener med disse er de svært sjeldent skarpe, noen er i metall men de fleste redskaper som sverd, kniv og staver er i tre og i en myk lærversjon for sikkerheten skyld. 

Staver, spyd og hellebard

Hanbo – Jo – Rokushakubo

De 3 vanligste størrelsene for staver vi jobber med og med stor sannsynlighet de våpen du vil først lære å kjenne. Hanbo er den korteste på 90cm som er ca på størrelsen med en spaserstokk. Jo er den mellomstore og er på 127cm, denne brukes fortsatt den dag i dag av det japanske politiet som ett ikke-dødelig våpen, da som et alternativ til batong. Rokushaku-bo er den største av de tre og er på 6-shaku/182cm. Det finnes mange varianter av disse 3 i både metall og i tre. I Bujinkan Dojo Norway har vi de både i myke og i trevarianter. En av de sjeldnere variantene, Nyo-bo, som er en kantete, tung bo stav eies også av en av våre medlemmer. 
dlouhe_zbrane_006
Soke-noguchi-oguri

Yari

Spyd, det vanligste våpenet på en slagmark for å stoppe kavaleri og fiendens fremmarsj. Fordelen med spydet er dens lange rekkevidde og ble gitt til den vanlige fotsoldaten, opprørere  og bønder ettersom spyd er enkelt å lage. Byggkvaliteten varierer fra de enkleste formene av bambus med enden skjært skrått for å lage en spiss, til høyere kvalitet hvor spydspissen ble smidd i metall i forskjellige størrelser og staven bestod av lakkert tre med metallbeskyttelse.
bujinkan_hatsumi_masaaki

Naginata

Denne Halleberden ble utviklet som ett alternativ til spyd i Japan.  Naginataen gav krigeren også mulighet for å stoppe riddere i motstanderens kavaleri, samtidig som den også gav en fordel i fjellterreng hvor gjerne motstanderen var vanskelig å nå når man kjempet seg oppover. 

Naginataen ble brukt av krigermunker og samuraier, men er også kjent som ett av våpenet til kvinnelige samurai-krigere og læres ut til jenter den dag i dag i Japan.  Ninjutsu har også noen spesial-varianter av Hellebardene som BisenTo og Ono, som er en stor tung Hellebard og en enorm krigsøks. 
 
dlouhe_zbrane_004
dlouhe_zbrane_005

Sverd

Katana og wakizashi

Katanaen var gjerne ett finesse våpen og ble brukt til å hugge å skjære ned motstanderen, det var den mer prominente samurai sitt våpen og representerte krigerens sjel. Sekundær våpenet til overklassen var gjerne en Kodachi eller Wakizashi som er kortsverd, ofte brukt til forsvar men også hurtig angrep når Katanaen ikke var tilgjengelig.
bilde22
Ninja%2006%20077

Ninja-tô

Denne kortere varianten av katanaen var ofte skjult i en vanlig katana-slire («saya»)for å lure motstanderen til å tro at sverdet var lengre enn det var å dermed at det ville ta lengre tid å trekke sverdet enn det egentlig tar. Mens en katana gjerne var et ekstremt kostbart kunstverk, ofte omtalt som selvs sjelen til krigeren selv, var Ninjasverdet ofte av billigere og «grovere» hamret metall. Derfor var det også mindre kritisk om man ble nødt til å etterlate verktøyet for at ninjaen skulle kunne unnslippe med livet i behold. 
hayesbook2

Tau og kjetting

Kyoketsu-shoge og Kusari-gama er også noen av ninjaenes spesialistvåpen. En tung metallring eller metall-lodd på enden av ett tau eller en kjetting med ett stikkvåpen som var delvis kniv og ljå. Tauet på kyoketsu-shoge var i gamle dager gjerne laget av heste- eller kvinnehår mens kusari-gama hadde en kjetting. Våpenet brukes gjerne til å avvepne en motstander fra avstand for å så bruke kniv/ljåen til å avslutte kampen. Hojōjutsu er taubinding for arrestasjon eller kontroll over en motstander, og dette inngår som en del av studien av disse våpen.
hatsumi_sensei_with_kyoketsu_shoge_001
IMG_2263
Kusari-fundo er en kjetting med to metall-lodd i hver sin ende. Kjettingen blir skjult i hånden og slenges ut, gjerne mot motstanderens ansikt, når han/hun kommer for nærme. Enkel å skjule og lett å bære gjør dette våpenet ekstremt effektivt.
246870_10151150970916288_512294286_n
hatsumi-sensei-kusari-fundo

Skjulte våpen

Shuriken, også er kjent som «kastestjerne», kommer i to hovedtyper; Hira-Shuriken (flat) og Bo-Shuriken (kastespiker). De ble laget i mange former og fasonger og som oftest hadde 2-9 spisser. Under Bo shuriken faller også kastekniver. Kastestjerner brukes ofte som en distraksjon ved å kaste mot øynene til motstanderen, gjerne for å unnslippe. Men, med rett treffsikkerhet kan disse kastevåpnene også gjøre stor skade på en motstander.
shuriken-hatsumi-sensei-senban-nage-01
shuriken
bo-shuriken-hatsumi-sensei-grip
Shikomizue er gjerne ett sverd gjemt i en stokk. Dette gjelder ikke bare sverd men også knivblad og lignende. Ninjutsu har også spyd som har skjulte våpen som lodd og kjetting som gjemmes inne i spydet for å øke rekkevidden. 

Metsubishi er blindepulveret. Tetsubishi er små 4 kantede spikre som er lagt for at en fiende som følger deg skal tråkke på dem, dvs hva vi i vesten gjerne kaller «spansk ryttere». Begge disse ble altså hovedsakelig brukt som verktøy for å komme seg vekk fra konflikt.

En hemmelig blanding av skadelige midler sammen med rismel ble pakket inn i eggeskall som ninjaen da knuser i hånden og kaster mot ansiktet på sine motstandere. Dette pulveret kunne også gjemmes inne i sliren til sverd og andre tomrom i våpnene til flittige ninjaer.
metsubushi
tetsubishi01
Ashiko og Shuko er redskaper ninjaen kunne bruke til å klatre med. Disse kommer i flere varianter, noen skapt for klatring, andre ikke. Shuko som var klatreklør til hendene brukes også i nærstrid og for å håndtere motstanderen sine våpen uten å skjære seg.

Jutte, Kunai, og Tessen er gamle samurai-våpen av metall. Jutte var brukt av livvakter og politi, er formet som en batong, og hadde en liten krok som ble brukt til å kontrollere sverdet til en kriminell. En tykkere versjon av Jutte kaltes Kabuto Wari og bruktes til å knuse hjelmen på en samurai sin rustning eller andre rustningsdeler. Kunai var ett gammelt graveredskap som kom i mange forskjellige størrelser. Akkurat som feltspaden man har med seg i militæret i dag brukte man kunai til å grave seg i stilling, samtidig som den kunne brukes om slagvåpen. Tessen var en jernvifte som oftest ikke kunne åpnes, men var en klump metall formet som en vifte for å lure en motstander.
9dd2b702f5c5fc318b02d8ec0cfeec91
e6e295e799eb6e3ea19853c29ba090d2
enttogakure2

Prosjektilvåpen

Bueskyting, blåserør og skytevåpen er tradisjonelle våpen ninjaen måtte lære seg. I Bujinkan Dojo Norway praktiserer vi ikke trening med bueskyting og blåserør der vi trener nå, men vi - som mange andre kampsporter - praktiserer selvforsvar mot skytevåpen.  Her er pistolene av plastikk og tydelig kun lagt for trening. 
b1d644ac009564321a9a3ea0ef02d7c0