Logo_bujin1

Ekte selvforsvar – Dynamisk tradisjon – Endeløs utvikling

Stavanger Ninjutsu

"With your whole body and whole spirit, call him in. That's the feeling you should have. Call your opponent in. Invite him to play." - Soke

Meld interesse »
Kontakt

ATTITYDE OG HOLDNING

Elias Krzywacki

Denne artikkelen ble skrevet til et kampkunstseminar i oktober 2003 i Sverige.


Det eneste som er sikkert her i verden er at alt forandrer seg og ingenting er konstant. Samfunnet, økonomien og kulturen, alt forandres opp gjennom årene, og vi som trener blir også eldre. Det andre som er helt sikkert er at vi alle blir født og at vi alle dør en dag.
Vi som har hatt fordelen av å begynne å trene i ung alder, jeg var selv 14 år, husker kanskje de gode dagene da man trente 5-6 ganger i uken og opp til flere økter til dagen. Vi hadde energi som en ”duracell kanin” og hungeren etter ny kunnskap var umettelig.
I dag føles det litt annerledes på kroppen når vi trener. Knær, albuer og hofte høres ut som rustne jernstenger og når man gjør sitt første ukemi (fall) for kvelden så kan lyden sammenlignes med en pinne som dras mot et vaskebrett. Den eneste assosiasjonen vi har til et vaskebrett er drømmen om at vår mage skal se ut som et. Noen har kanskje til og med sluttet å gjøre ukemi. Jeg vil med dette at vi skal ta for oss betydningen bak ordet attityde eller holdning.
Nå er det slik at våre erfaringer opp gjennom livet speiler seg i vår personlighet og våre avgjørelser. Det er med blandede følelser man ser tilbake på sine erfaringer i Bujinkan (Ninjutsu). For man kan vel si at kvaliteten i Bujinkan på midten av 80-tallet ikke var spesielt høy og når jeg ser tilbake på noen av de gamle videoinnspillingene fra denne tiden så vet jeg ikke helt om jeg skal le eller gråte. Jeg husker spesielt en episode som hendte meg selv. Heldigvis så har man blitt gammel nok til ikke å skjemmes over slike ting. Dette skjedde under en av mine første demonstrasjoner.
Utkledd som Ninja skulle jeg dra mitt sverd mot min angripende Samurai, da jeg forskrekket oppdaget at jeg drog opp hele sayan (sverdhylsteret). Så der stod jeg med utdradd sverd og hele sayan på. Vi begynte sekvensen på ny. I dag hadde man antakeligvis bare fortsatt og ikke sett på det som en feil. Vi visste ikke bedre den gang. Men var det noe vi var dyktige til, så var det å prøve ut nye ting. Vi var som små barn.
Vår holdning til våre kunnskaper innen Taijiutsu  (kroppsteknikk) og vår fysiske form er av all betydning. Man må ta hensyn til dette når man er instruktør eller elev.
La meg gi et skrekkeksempel på noen som ikke tok hensyn til dette.
For noen år siden, under en kampsportgalla, var det en 60 år gammel ”stormester” som skulle sparke en sigarett ut av munnen på sin elev. For å klare dette trengte han 6 forsøk. Det eneste positive var at han i hvert fall ikke traff sin stakkars elev. En annen av hans elever klarte også å brekke armen sin når han skulle demonstrere knuseteknikk.
Hvis vi som instruktører kan gi litt av denne innsikten til våre elever, så slipper de kanskje å gjøre samme feil. På denne måten kan de kanskje bli enda bedre enn oss. Husk at vi er med på å forme neste generasjon. Det vi har oppdaget er; ”Gud så fort tiden går”!
 
Vi kan ikke reparere alle skadene vi har påført oss selv, men vi kan kanskje heller fokusere på å trene med litt kvalitet. Vi får ikke la vår Taijiutsu bryte ned kroppen vår, men istedenfor bygge den sterk. Derfor er det viktig å ta ansvar for seg selv og sin trening. Hva mener jeg med det?  Vi må tilbake til ”Basic”!
Se på menneskekroppen som en motor. En motor trenger 3 ting for å virke optimalt:
  • Energi
  • Aktivitet
  • Hvile 
Energi får vi gjennom maten vi spiser, aktivitet gjennom treningen og hvile gjennom søvnen.
Tenk deg at du fyller bilen din med uren bensin, kjører den på første gir og ikke stopper. Stoppe gjør den nok uansett om ikke så lenge.
 
Det er akkurat hva vi mennesker gjør i dag!
Menneskekroppen har egentlig bare to basale funksjoner; å overleve og forplante seg. Vi driver på med overlevelse og da må førsteprioritet være å ta vare på seg selv. Og det på best mulig måte!
Ha et riktig kosthold for å fungere optimalt, styrk opp kroppen din med fysisk trening og pass på å hvile med nok søvn. Når du har skjønt dette kan du sammenligne det med din Taijiutsu. Man kan ikke bygge en pyramide opp ned.
 
Du må forandre din attityde/holdning til det som egentlig er viktig i livet ditt og din Taijiutsu. For Taijiutsuen er ditt fysiske uttrykk for din mentale attityde.
Ta tak i deg selv før det er for sent.
 
Vi driver på med selvforsvar, ikke selvmord!
bilder-33